La recepta: xusco integral de blat i espelta

UN PA RÚSTIC I INTEGRAL MOLT VERSÀTIL

Com a continuació a la sèrie de posts que vam iniciar aquest mes on parlàvem de diferents cereals i les seves farines, avui us portem la recepta d’un pa rústic i tradicional amb un enfoc d’autor diferent: el xusco integral de blat i espelta. Es tracta d’un pa bàsic per tenir sempre a mà, cruixent per fora i melós per dins, que incorpora farina d’espelta. És ideal per a consumir a diari i combina molt bé amb melmelades, embotits i formatges.

Aquest recepta del Daniel Jordà de Panes Creativos incorpora festucs i llavors de lli. El festuc és originari d’Orient Mitjà, s’utilitza cada cop més en gastronomia i és un dels fruits secs que aporta més fibra i energia. De gust resinós que recorda una mica al pinyó, te un color verd molt característic que dona un punt de creativitat al pa. Les llavors de lli, per la seva banda, són una excel·lent font d’àcids grassos omega-3 i ens aporten un toc cruixent al pa.

Els ingredients

  • 600 g de farina de blat integral Moretó
  • 400 g de farina d’espelta integral Moretó
  • 20 g de sal
  • 650 g d’aigua
  • 5 g de llevat
  • 350 g de massa mare líquida
  • 200 g de festucs
  • 150 g de llavors de lli

El procediment

  1. Amassar tots els ingredients, excepte els festucs i les llavors de lli.
  2. Deixem reposar la massa en bloc durant dues hores o fins que dobli el seu volum, a una temperatura ambient d’uns 25 ºC. Un cop la massa hagi reposat, incorporem els festucs i les llavors de lli.
  3. Tallem en peces de 500 g i els donem forma de xusco, tenint en compte que ha de ser un pa generós en molla. Recordeu que hem d’enfarinar lleugerament la superfície de treball abans de bolcar-hi la massa per tallar-la, per evitar que s’enganxi.
  4. Deixem reposar al voltant d’una hora, de nou sobre una base prèviament enfarinada.
  5. Abans d’enfornar-lo podem incorporar llavors per sobre, en aquest cas farem servir llavors de lli.
  6. Enfornem entre 20 i 25 minuts a una temperatura de 220-230 ºC.
  7. Traiem el pa del forn i el deixem refredar.

A casa, un cop encetat i per a conservar-lo millor, us recomanem que el cobriu amb un drap de cotó o lli perquè mantingui la seva humitat natural. D’aquesta manera us durarà fresc durant uns 3-4 dies. Bon profit!

farines_moreto_cerealsJornades professionals Moretó