Tradició de la baguette

La baguette és la fidel companya que està present en el nostre dia a dia i si ens preguntessin què sabem d’ella, només sabríem dir que té origen francès.

Paraula que es pot traduir per bastó o pal, és el símbol del patrimoni culinari parisenc, inventat, oficialment, a l’any 1830.  El seu origen no está molt clar, uns  creuen que prové d’Àustria, igual que el croissant.

D’altres,  investigant, van trobar  referències a la Revolució Francesa, on una llei proclamava que no s’acabés diferenciació del pa blanc per als rics i pa de segó, de sègol per als pobres, sinó que es faria un sol pa, el de la igualtat.
Una altra història sobre el seu origen es basa en els temps de Napoleó, on l’Emperador va donar les  característiques que havia de complir el pa, perquè pogués ser transportat dins de les butxaques dels seus soldats.

El que sí saben els especialistes, és que la baguette es va estendre en els anys 20. Una llei del 1919 no permetia que els forners comencessin a treballar i a fer la massa abans de les 4 del matí. Per poder arribar a temps, van optar per un pa de format més llarg en que el  temps de cocció era més curt, i així és com va aparèixer la baguette.

Un dels ingredients estrella perquè la baguette surti al perfecte estil francès, és la farina que s’escull a la seva elaboració. La farina de força Moretó amb major contingut en gluten, es garantia d’una barra de pa més esponjosa, amb una molla més tendra, que puja més durant el fermentat i el temps que está al forn.

Per aconseguir una baguette excepcional cal molta técnica però també  sensibilitat a l’hora de tastar-la: un lleu cruixit sota els dits, el dolç perfum que desprèn a blat i el color daurat de la seva escorça, que acaben de compondre la perfecta baguette a l’estil francès.

Bon appétit!