Història i Pa (II)

L’origen del Tortell de Reis

Els experts, mestres confiters, situen el Naixement del tortell milers d’anys abans del Naixement de Crist. En aquells dies, els romans celebraven una festa d’origen pagà coneguda com els «saturnals», que commemoraven el Naixement del sol.

Els romans la celebraven consumint aliments dolços i licors durant una setmana i s’estenia fins al 25 de desembre.

Un dels dolços que s’elaborava era una mena de coca rodona que es lliurava a la gent de classe inferior, com esclaus i plebeus. Aquest «dolç» tenia una composició molt diferent a la dels actuals tortells:  estaven fets a partir de carabassa, mel, figues i dàtils.

El que no ha canviat és la costum d’introduir dins de de la massa objectes amb significat: en els saturnals va néixer la costum de la fava, com a signe de bona sort per qui la trobava, que llavors era nomenat Rei de la festa i “governava”  durant un o diversos dies.

Va ser doncs una mica més tard que el tortell es va convertir en el postre oficial de la festivitat dels Reis Mags, el dia 6 de gener, canviant la seva recepta fins els nostres dies, amb una massa dolça (feta amb farina de força, important per l’alt contingut en gluten per soportar bé els llargs amassats i llevats) , farçida de nata, crema o massapà i adornat amb rodanxes de fruita confitada de colors variats.

Finalment, com que els petits de la casa tenen molt a dir, van arribar les figuretes de ceràmica i la fava, va pasar a  estar considerada gairebé com un signe de mala sort en comptes de prosperitat com ho va ser al seu moment.