El pa de Sant Jordi

Tot i que la llegenda de Sant Jordi no compta res que el cavaller que va matar al drac portés un pa sota el braç, el seu dia és el del patró de Catalunya, el 23 d’abril.

Els orígens d’aquest Pa de Sant Jordi es remunten a l’any 1990, quan el forner Eduard Crespo, de Fleca Balmes a Barcelona, ​​va acceptar el repte del Gremi de Forners, de realitzar un pa per a la celebració del dia del llibre.

Va trigar dos anys a perfeccionar la recepta, però al final ho va aconseguir: Capes de formatge (color groc) i sobrassada (vermell), a sobre de les altres capes de massa, envoltades per un pa de nous. A més de farina de blat, pasta mare, llevat, mantega, sal i sucre.

Des de llavors, el Pa de Sant Jordi es prepara cada any, trobant diferents receptes i formes a l’original, la qual tenia forma arrodonida i bombada, similar a un pa de pagès.

Les seves diferents formes han anat evolucionant i avui dia trobem diversos dissenys: pans rectangulars, quadrats, … però això sí, tots tenen la característica, que un cop tallats, queda el dibuix de les quatre barres de la senyera.

Una de les receptes que varia més de l’original, és la versió vegetariana està a l’ordre del dia, substituint la sobrassada, per tomàquet concentrat i pebre vermell.

Una altra de les receptes que es troben, és el pa fet amb bacó, substituint la sobrassada.

Per la popularitat que ha tingut, no només el podem trobar a Sant Jordi, sinó també en altres dates assenyalades com l’Onze de Setembre o La Mercè.